Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball

Setmana europea per a la seguretat i la salut en el treball
Altres

Treballs segurs i saludables a l'era digital

La gran majoria de les empreses de la UE han integrat tecnologies digitals en les seves operacions, i només el 6 % de les empreses declaren no utilitzar-ne cap (Dades de l'enquesta ESENER 2019 de l'EU-OSHA). Aquestes tecnologies avancen més ràpid que cap altra innovació de la nostra història, però, què hi ha sobre l'impacte d'aquestes tecnologies en la seguretat i la salut de les persones treballadores?, ja que a la majoria de llocs de treball no se n'ha abordat tractament (o no s'ha pogut abordar).

La problemàtica existeix, ja que hi ha una gran amplitud de tecnologies, com la intel·ligència artificial (IA), les macrodades (big data), la robòtica col·laborativa, l'internet de les coses, els algorismes, les plataformes laborals digitals, que presenten multiplicitat de reptes en seguretat i salut que cal tractar, però sense disposar en gaires casos de coneixements clars de les relacions causa-efecte i menys amb criteris de valoració del nivell de risc.

La temàtica de la setmana, dins de la campanya “Treballs segurs i saludables a l'era digital” (de l'EU-OSHA, que es desenvolupa entre el 2023 i el 2025) va dirigida a sensibilitzar, per promoure una cultura de la prevenció en relació amb la digitalització i la SST i proporciona més recursos pràctics. És evident que abordar els reptes i els riscos i maximitzar les oportunitats depèn de la manera com s'apliquin, gestionin i regulin les tecnologies en el context de les tendències socials, polítiques i econòmiques.

Com es poden prevenir i gestionar els riscos relacionats amb la digitalització creixent del lloc de treball? Mentre no hi hagi metodologies específiques, serà de gran utilitat:

  • Adoptar un enfocament centrat en l'ésser humà i de control humà;
  • Garantir la igualtat d'accés a la informació per part de les empreses, el personal directiu, les persones treballadores i els seus representants.
  • Consultar les persones treballadores i els seus representants i aconseguir que participin en les decisions preses en relació amb el desenvolupament, l'aplicació i l'ús de tecnologies i sistemes digitals.
  • Mantenir la transparència sobre el funcionament de les eines digitals i sobre els seus principals avantatges i inconvenients.
  • Fomentar un enfocament holístic (concepció de cada realitat com un tot diferent de la suma de les parts que el componen) en l'avaluació de les tecnologies digitals i els seus efectes sobre les persones treballadores i la societat en conjunt.

Un enfocament inclusiu de “control humà” és clau per a la transformació digital. La IA i les tecnologies digitals han de recolzar (però no substituir) el control humà i la presa de decisions, o la consulta i la participació de les persones treballadores. El disseny, desenvolupament i ús de sistemes digitals de control humà permeten donar suport a les persones treballadores, alhora que deixen als humans el control. Això garanteix que trets com la compassió, l'empatia i la preocupació per les persones treballadores no se substitueixin per decisions preses per un ordinador digital.

Les qüestions de seguretat i salut també s'han de tenir en compte a la fase de disseny, implicant els programadors i desenvolupadors des del principi. També és important fomentar l'alfabetització digital entre les persones treballadores i les empreses mitjançant la promoció de la qualificació i el desenvolupament de capacitats per a les aplicacions digitals. Això permet comprendre millor els sistemes digitals, així com els riscos i les oportunitats que generen.

Logo brand

.   .