Presentada la nova “Guía de consejo sanitario en Seguridad Vial Laboral”

Presentada la nova Guía de consejo sanitario en Seguridad Vial Laboral
Altres

Per a poder detectar factors de risc vial que poden influir en la conducció

Es tracta d'una versió renovada de l'elaborada el 2010 que necessitava ser actualitzada ja que aquests anys s'han produït nombrosos avenços tant en medicina de trànsit com a nivell normatiu, especialment amb canvis a l'Annex IV del Reglament General de Conductors.
El seu objectiu és proporcionar als professionals sanitaris una eina de consulta de fàcil maneig, amb informació clara i concisa, per poder detectar factors de risc vial relacionats amb les malalties i deficiències que poden influir en la conducció i, per tant, en la seguretat viària.
Segons dades de l'INSST, els accidents laborals de trànsit (ALT) representen un 11,7% del total d'accidents de treball. D'aquests, un 70,6% van ser accidents in itinere. Del total, el 29,7% van ser accidents laborals mortals.

Els autors, tots professionals de la medicina de trànsit amb una dilatada experiència, han volgut posar de manifest en les seves intervencions la necessitat de poder comptar amb un manual d'aquest tipus a la seva pràctica diària que permeti als facultatius sanitaris informar i prendre decisions respecte als factors de risc associat a les malalties, deficiències, conductes de risc, efectes del tractament i administrar el consell sanitari.
Els sanitaris desenvolupen un paper fonamental en la prevenció de lesions derivades de trànsit promovent intervencions que garanteixin una protecció adequada de la salut i la seguretat viària, ja que ells tenen la possibilitat d'identificar, avaluar i prevenir els riscos que puguin afectar pacients o treballadors.
La vigilància de la salut possibilita registrar a la història clínica, tant general com laboral, els hàbits de conducció i els canvis en les condicions psicofísiques amb probable compromís en l'aptitud per conduir; valorar factors de risc relacionats amb les malalties i el seu tractament promovent-ne un control; detectar i valorar conductes de risc relacionats amb els hàbits de salut (consum d'alcohol i substàncies); hàbits d'alimentació, descans i son; o prescriure medicaments responsablement que no posin en perill la seguretat viària.


EL PES DELS SINISTRES VIALS LABORALS
Si tenim en compte les dades de l'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST) al vostre Informe d'accidents laborals de trànsit. Dades 2023, del total dels 647.495 accidents de treball amb baixa que es van produir l'any 2023 a Espanya, 75.979 van ser accidents de trànsit, anomenats accidents laborals de trànsit (ALT), els quals representen un 11,7% del total d'accidents de treball. D'aquests, un 70,6% van ser accidents in itinere.
En funció de la gravetat, el pes percentual dels ALT als accidents de treball lleus és de l'11,6 % i aquest augmenta progressivament a mesura que els accidents són més greus: així, els ALT representen el 21,9 % dels accidents de treball greus i, en el cas dels accidents de treball mortals, els ALT constitueixen el 2.


ESTRUCTURA MOLT PRÀCTICA
Editada per l'Observatori Nacional de Seguretat Viària de la DGT, i disponible tant en format paper com en format electrònic interactiu per facilitar-ne la consulta, la Guia comprèn 21 unitats molt pràctiques que es divideixen alhora en quatre apartats que ofereixen, de cada malaltia/deficiència analitzada, informació sobre com interfereix aquesta en la capacitat per conduir, els efectes del seu tractament en la conducció.
De les 21 unitats de la Guia, 17 recullen malalties i deficiències contingudes a la normativa espanyola vigent (R.D. 818/2009 de 8 de maig) i les seves actualitzacions, que són causa de denegació, adaptació o restricció en el permís o llicència de conduir, ordenades alfabèticament i més ”, “Utilitat dels sistemes de seguretat passiva”, una unitat dedicada a “Trastorns associats a l'envelliment”.


A més, la unitat 0 és model d'estructura i ofereix consells generals que poden administrar-se als treballadors que, no presentant cap malaltia ni deficiència crònica, poden presentar processos aguts (gripals, catarrals, traumàtics, inflamatoris, febrils, dolor inespecífic d'articulacions, etc.) i és convenient que coneguin consells sanitaris en seguretat iques.

Font: Nota de premsa DGT

Logo brand

.   .