Declaració de l'OMS: consum de tabac i COVID-19

Quan: 02-06-2020
Categoria: Altres

Fumar tabac augmenta la gravetat de les infeccions respiratòries


El tabac mata al món a més de vuit milions de persones cada any. Més de set milions d'aquestes morts es deuen a el consum directe del tabac i aproximadament 1,2 milions al fum aliè a què estan exposats els no fumadors.
Fumar tabac és un factor de risc conegut en moltes infeccions respiratòries que augmenta la gravetat d'aquest tipus de malalties. Després de revisar diversos estudis, un grup d'experts en salut pública reunit per l'OMS el 29 d'abril de 2020 va establir que els fumadors tenen més probabilitats de desenvolupar símptomes greus en cas de patir COVID-19, en comparació amb els no fumadors.
La COVID-19 és una malaltia infecciosa que ataca principalment els pulmons. El tabaquisme deteriora la funció pulmonar, cosa que dificulta que el cos lluiti contra aquesta i altres malalties. El consum de tabac és més un factor de risc important de malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, el càncer, algunes malalties respiratòries i la diabetis, i les persones que pateixen aquestes malalties tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus en cas de veure afectades per la COVID-19. Les dades de recerca disponibles fins a la data semblen indicar que els fumadors tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus i de morir a causa de la COVID-19.
L'OMS avalua constantment els estudis recents, inclosos aquells en què s'examina la relació entre el consum de tabac, el consum de nicotina i la COVID-19. L'OMS insta investigadors, científics i mitjans de comunicació a ser prudents i evitar difondre la idea no provada que el tabac o la nicotina podrien reduir el risc de patir COVID-19. Actualment no hi ha informació suficient per confirmar cap vincle entre el tabac o la nicotina i la prevenció o el tractament d'aquesta malaltia.
Els tractaments de substitució amb nicotina, com els xiclets o els pegats, estan pensats per ajudar als fumadors a deixar de fumar. L'OMS recomana als fumadors intentar deixar de fumar el més aviat possible mitjançant mètodes d'eficàcia comprovada, com línies d'atenció telefònica gratuïtes per a aquesta fi, programes que es basen en missatges de text per mòbil o tractaments de substitució amb nicotina.
Als 20 minuts de deixar de fumar es redueixen la tensió arterial i la freqüència cardíaca elevades. A les 12 hores, el nivell de monòxid de carboni en el torrent sanguini torna a la normalitat. A les 2-12 setmanes, milloren la circulació i la funció pulmonar. Als 1-9 mesos es redueixen la tos i la dispnea.
L'OMS subratlla la importància de realitzar estudis sistemàtics, de gran qualitat i èticament aprovats que contribueixin a millorar la salut individual i pública, i insisteix que promoure intervencions no provades pot tenir un efecte negatiu en la salut.

Font: OMS

Sol·licita'ns informació

Utilitza el formulari per a posar-te en contacte amb nosaltres.

Contacta amb nosaltres